Rosół z bażanta

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bażant to tradycyjny przysmak kuchni staropolskiej ze względu na szlachetny smak. Bażanta jak każdą dziczyznę przed ostateczną obróbką należy poddać kruszeniu, aby w pełni wydobyć jego smak i aromat oraz by mięso było kruche po przygotowaniu i smaczne.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 przemrożony bażant
    2 marchewki
    1 pasternak
    1 średni por
    kawałek selera korzeniowego
    szczypta szafranu
    kwiat macis
    2-3 liście laurowe
    pieprz zielony kilka kulek
    kilka kulek ziela angielskiego
    kawałek 1-2 cm świeżego imbiru
    połowa fenkułu
    pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
    sól morska do smaku
    kilka liści selera i pora

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół z bażanta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Umytego bażanta przekładam do garnka. Dodaję warzywa i przyprawy oprócz soli. Zalewam zimną wodą tak aby pokryła mięso i warzywa. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, rosół powinien tylko mrugać. Trwa to około 3-4 godziny. Pod koniec gotowania dodaję zieleninę i solę do smaku.
    Taki rosół można podawać czysty z domowym makaronem lub z francuskimi kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bażant

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować