Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tradycyjny przepis mojej babci na domowy gotowany boczek.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku wieprzowego bez skóry
    sól morska
    pieprz kolorowy młotkowany w moździerzu
    ziarna kolendry młotkowane w moździerzu
    pieprz ziołowy
    3-4 ząbki czosnku
    4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku rozgniatam nożem, drobno siekam. Posypuję 1/2 łyżeczki soli i rozcieram na papkę szerokim nożem. Roztarty czosnek wcieram w boczek.
    Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
  • boczek 2. Tak przygotowany boczek przekładam do żeliwnego garnka, posypuję czosnkiem niedźwiedzim. Podlewam do 3/4 wysokości boczku wodą, garnek przykrywam. Doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu gotuję na małym ogniu ( woda ma tylko mrugać) około 1,5 godziny. Pozostawiam w garnku do wystudzenia.
    Zimny boczek owijam folią i wstawiam do lodówki na noc.
    Boczek po zastygnięciu idealnie kroi się w cienkie plastry. Tak przygotowany boczek to pyszna domowa wędlina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować