Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku rozgniatam nożem, drobno siekam. Posypuję 1/2 łyżeczki soli i rozcieram na papkę szerokim nożem. Roztarty czosnek wcieram w boczek.
Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
2.Tak przygotowany boczek przekładam do żeliwnego garnka, posypuję czosnkiem niedźwiedzim. Podlewam do 3/4 wysokości boczku wodą, garnek przykrywam. Doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu gotuję na małym ogniu ( woda ma tylko mrugać) około 1,5 godziny. Pozostawiam w garnku do wystudzenia.
Zimny boczek owijam folią i wstawiam do lodówki na noc.
Boczek po zastygnięciu idealnie kroi się w cienkie plastry. Tak przygotowany boczek to pyszna domowa wędlina.
Komentarze