Rolada z boczku nadziewana sarniną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tak przygotowany boczek jest idealną wędliną na świąteczny lub karnawałowy stół. Rolada z boczku nie tylko wybornie smakuje ale również będzie się dobrze prezentować na półmisku wędlin.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 kg świeżego boczku bez skóry i kości
    1 kg sarniny

    rozmaryn
    liść laurowy
    szałwia
    majeranek
    nasiona kopru włoskiego
    owoc jałowca
    tymianek
    1 duża czerwona cebula
    sól morska
    pieprz czarny
    czosnek staropolski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Rolada z boczku nadziewana sarniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Umyty, osuszony boczek nacinam nożem od strony mięsa. Boczek z obu stron dokładnie nacieram solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim.
  • boczek 2. Sarninę mielę razem z cebulą. Mieszam i doprawiam do smaku.
  • boczek 3. Za pomocą noża umieszczam w każdym nacięciu farsz z sarniny.
  • boczek 4. Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
  • boczek 5. Boczek przekładam do gęsiarki, podlewam wodą. Przykrywam gęsiarkę. Wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę do 100°C i duszę około 2 godziny. Boczek nakłuwam, jeżeli nie wypływa czerwony sok to znaczy że jest uduszony. Pozostawiam w gęsiarce do wystudzenia.
    Zimny boczek owijam folią i wstawiam do lodówki na noc.

    Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować