Połączenie białej kapusty i buraczków ćwikłowych jest znane od lat. Tak Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce z 1885 roku pisała we wstępie do przepisu na sałatę zimową z kapusty na czerwono, że jest ... "Daleko smaczniejszą i zdrowszą od czerwonej parzonej, a równie ładną z powierzchowności jest biała urządzona na czerwono w następujący sposób: piękną białą kapustę, wybierając same ścisłe główki, poszadkować cienko. Osobno obrać na dwie kopy kapusty, pół ćwierci ćwikłowych buraków i pokrajać je w cienkie plastry. (...) Kapusta taka ma tę wielką zaletę, iż oprócz ślicznego różowego pozoru, nabiera słodyczy od buraków. Im więcej buraków, tem czerwieńsza." Tak przygotowywała tę sałatkę Lucyna Ćwierczakiewiczowa ja natomiast przygotowałam ją w lekko zmienionej formie tak jak robiła moja babcia.
3.25 (4 ocen)
Porady
Sól soli nierówna, trzeba użyć soli dobrej jakości (dodatkowo niejodowana i bez antyzbrylaczy ). Jeśli nie posiadacie tarczy do warzyw po koreańsku, to buraczki możecie zetrzeć na tarce o drobnym oczku lub pokroić w cienkie plastry.
Komentarze