Ciasto anielskie w zimowej wersji

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatny biszkopt na białkach w zimowej aranżacji.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto anielskie:
    2 szklanki białek o temperaturze pokojowej
    1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405 WAŻNE należy przesiać 5 razy
    2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cream of tartar
    łyżka esencji waniliowej
    Mus jabłkowo - pigwowcowy:
    1,5 kg obranych deserowych jabłek
    200 g kg owoców pigwowca japońskiego pozbawionego gniazd nasiennych
    100 g cukru trzcinowego
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka agaru
    Krem do dekoracji:
    120 g białka
    240 g cukru
    1/2 łyżeczki cream of tartar
    80ml wody
    na czubek łyżeczki kwasku cytrynowego
    1/2 łyżeczki pektyny
    szczypta soli

    barwnik zielony
    cukrowe perełki i gwiazdki
    tylka nr 333
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Torty

Ciasto anielskie w zimowej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Ciasto anielskie:
    Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc.
    Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy.
    Białka umieszczam w dzieży robota planetarnego. Wsypuję sól i cream of tartar. Krótko miksuję końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększam obroty i partiami dosypuję cukier, wlewam esencję waniliową. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
    Mąkę przesiewam partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
    Ciasto umieszczam w formie i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, aż będzie suchy.
    Po upieczeniu odwracam babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinam wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.
  • tort 2. Przygotowanie musu:
    Kawałki jabłek i pigwowca umieszczam w garnku z grubym dnem posypuję cukrem, wlewam wodę, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na średnim ogniu do chwili, aż owoce zaczynają się rozpadać. Gorące owoce miksuję blenderem na gładki mus. Do musu wsypuję agar, mieszam i gotuję 2 - 3 minuty.
  • tort 3. Zimny biszkopt kroję na 4 blaty.
    Blaty smaruję gorącym musem. Ostatniego nie smaruję.
    Tak przygotowane ciasto pozostawiam w chłodnym miejscu do następnego dnia.
  • tort 4. Wykonanie kremu do dekoracji:
    W rondelku mieszam cukier, pektynę, kwasek cytrynowy. Dodaję wodę i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aby syrop się nie przypalił. Gdy syrop osiągnie temperaturę 114 - 115° C, w dzieży robota planetarnego końcówką rózga zaczynam ubijać białka z solą i cream of tartar.
    Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 - 122 °C cienką strużką wolno wlewam go do sztywno ubitych białek, nie przerywając ubijania. Po dodaniu całego syropu ubijam jeszcze 2 -3 minuty, do uzyskania sztywnego kremu białkowego.
  • tort 5. Zimne ciasto smaruję niezabarwionym kremem. Końcówkę silikonowego pędzelka maczam w wodzie i wykonuję nim po całej powierzchni tortu nieregularne linie tak, by otrzymać efekt zamieci śnieżnej. Pozostały krem barwię na zielono. Krem przekładam do worka cukierniczego z założoną tylką nr 333 i formuję małe choinki.
    Tort wykańczam kolorową posypką cukrową. Najłatwiej jest umieszczać poszczególne elementy za pomocą pęsety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować