Polskie oliwki

4.25 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

W naszym polskim klimacie nie jest możliwa uprawa oliwek. Jednak są owoce, które mogą je z powodzeniem zastąpić - są nimi owoce derenia. Krzew derenia jadalnego daje słodko-cierpkie owoce o owalnym kształcie i czerwonym kolorze, dzięki czemu może idealnie imitować smak i wygląd oliwek. Przygotowane oliwki z derenia w smaku i wyglądzie będą przypominać oliwki Kalamata.

Dereń przed wojną wykorzystywała w kuchni każda gospodyni. Potem odszedł w niepamięć. Dziś dereń wraca do łask. Z jego owoców oprócz oliwek można przygotować również nalewkę, dżem lub galaretkę.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • twarde owoce derenia

    proporcje na solankę:
    4 łyżki soli morskiej na litr wody

    polski olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Polskie oliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone owoce derenia przekładamy do słoiczków. Sól rozpuszczamy w wodzie. Solanką zalewamy dereń, tak aby był w całości pokryty. Na wierzch wlewamy olej tak by sięgał brzegów słoika. Szczelnie zakręcamy i odstawimy w ciemnie chłodne miejsce.

    Tak przygotowany dereń jest gotowy do spożycia już po 2 tygodniach. Polskie oliwki po wyjęciu pestki idealnie nadają się do sałatek, zup, dekoracji potraw oraz jako samodzielna przekąska.

Porady

Przygotowując różnego rodzaju kiszonki lub marynaty warto najpierw owoce/warzywa ułożyć w słoikach, a następnie dopiero przygotować zalewę. Warto pamiętać, że na litrowy słoik potrzebujemy około 500 ml zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować