W naszym polskim klimacie nie jest możliwa uprawa oliwek. Jednak są owoce, które mogą je z powodzeniem zastąpić - są nimi owoce derenia. Krzew derenia jadalnego daje słodko-cierpkie owoce o owalnym kształcie i czerwonym kolorze, dzięki czemu może idealnie imitować smak i wygląd oliwek. Przygotowane oliwki z derenia w smaku i wyglądzie będą przypominać oliwki Kalamata.
Dereń przed wojną wykorzystywała w kuchni każda gospodyni. Potem odszedł w niepamięć. Dziś dereń wraca do łask. Z jego owoców oprócz oliwek można przygotować również nalewkę, dżem lub galaretkę.
4.25 (4 ocen)
Porady
Przygotowując różnego rodzaju kiszonki lub marynaty warto najpierw owoce/warzywa ułożyć w słoikach, a następnie dopiero przygotować zalewę. Warto pamiętać, że na litrowy słoik potrzebujemy około 500 ml zalewy.
Komentarze