Smażona flądra podana z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny pomysł na danie obiadowe jak z nadmorskiej restauracji.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • smażone flądry:
    10 sprawionych fląder
    sól morska
    pieprz kolorowy
    mąka włoska typ 00

    olej rzepakowy do smażenia

    pieczone ziemniaki:
    1 kg ziemniaków
    2-3 łyżki gęsiego smalcu
    sól morska
    czosnek granulowany
    pieprz kolorowy
    papryka słodka
    papryka ostra
    szczypta szafranu

    surówka z marchewki:
    1 kg marchewki
    500 g jabłek
    1-2 cm kawałek imbiru
    1-2 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu
    szczypta soli
    opcjonalnie 1-2 łyżeczki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Smażona flądra podana z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczone ziemniaki:
    Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Każdą cząstkę ziemniaka dokładnie nacieramy gęsim smalcem. Ziemniaki luźno układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 220°C. Upieczone ziemniaki posypujemy mieszanką przypraw.

    Surówka:
    Obrane jabłka i marchewki oraz imbir ścieramy na drobnym oczku tarki. Doprawiamy do smaku solą, skrapiamy olejem. Jeśli marchewki i jabłka były mało słodkie dodajmy odrobinę miodu. Dokładnie mieszamy.

    Smażone flądry:
    Ryby oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Smażymy na rumiany kolor w głębokim mocno rozgrzanym oleju. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Ryby podajemy z surówką z marchewki i pieczonymi ziemniakami. Smacznego.

Porady

Dzięki oprószeniu ryb w mące włoskiej typ 00 ryba zachowuje soczystość, a z wierzchu jest bardzo chrupiąca. Dzięki dokładnemu natarciu każdej cząstki ziemniaka smalcem gęsim po upieczeniu są niezwykle chrupiące z wierzchu, a jednocześnie miękkie i puszyste w środku. Dodatek świeżego imbiru do klasyczne surówki z marchewki sprawa, że jest ona jeszcze bardziej orzeźwiająca i idealnie komponuje się z rybą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flądra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować