Jesienne danie jednogarnkowe z rydzami

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

♪♪♪
O Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz,
Jaka piękna sztuka!
Rudy Rudy Rudy Rydz,
A ja Rydzów szukam.
O Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz,
Mam na Rydza smaczek,
Rudy Rudy Rudy Rydz,
Lepszy niż maślaczek,
♪♪♪

Podczas ostatniego grzybobrania udało mi się zebrać dużo młodych pięknych rydzów dlatego postanowiłam przygotować z nimi sycące danie jednogarnkowe.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 - 600 g mięsa z sarniny
    500 g młodych rydzów
    200 ml białego wytrawnego wina
    3 - 4 szalotki
    2 łyżki klarowanego masła
    pieprz ziołowy
    świeże oregano
    sos worcestershire
    sól morska
    pieprz kolorowy

    mąka typ 00 do oprószenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Jesienne danie jednogarnkowe z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rydze 1. Oczyszczone mięso kroję na równej wielkości kawałki. Kawałki mięsa oprószam przyprawami oraz mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzewam masło. Układam kawałki mięsa i rumienię z każdej strony. Do zrumienionego mięsa dodaję pokrojone w plastry szalotki.
    Podlewam winem i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaję sól, pieprz, oregano i sos worcestershire, mieszam. Pomiędzy kawałki mięsa wkładam rydze, przykrywam i duszę 3 - 4 minuty.
    Tak przygotowane mięso podaję posypane świeżą zieleniną.

Porady

Rydze to grzyby surojadki dlatego nie wymagają długiej obróbki termicznej, wystarczy dusić 3-4 minuty by były jędrne i pełne smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Rydze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować