Pierogi ze świeżymi leśnymi grzybami i kaszą pęczak

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sezonowe pierogi z mieszanymi grzybami leśnymi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    durszlak ugotowanych różnych leśnych grzybów( podgrzybki, maślaki pstre, borowiki ceglastopore, opieńki ) - około 1 kg
    1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
    3- 4 cebule
    3 łyżki smalcu gęsiego
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto na pierogi:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    pół łyżeczki soli
    gorąca woda około 3 szklanki (ile zabierze mąka)
    Do podania:
    wysmażony boczek, listki i kwiatki rukoli, czerwony pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze świeżymi leśnymi grzybami i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Pęczak gotujemy do miękkości. Cebulę pokrojoną w ósemki dusimy na smalcu z ziołowym pieprzem. Zimne, ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mielenia razem z pęczakiem i cebulą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki, wtedy farsz jest sztywny.
  • pierogi 2. Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po 10 sztuk, przez około 3 -4 minuty od chwili wypłynięcia.
    Pierogi podałam na listkach rukoli polane wysmażonym na chrupiąco boczkiem i posypane kwiatkami rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować