Kotlety mielone mięsno-warzywne

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne soczyste kotlety z sarniny z dodatkiem duszonych na maśle warzyw.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego u mnie sarnina
    fenkuł
    marchewka
    słodka czerwona papryka
    czerwona cebula
    por
    łyżka masła
    sól morska
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    sos worcestershire
    bułka tarta
    3-4 jajka

    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Warzywa kroję w większe kawałki i podsmażam na maśle. Powinny zostać jędrne i lekko chrupiące. Lekko przestudzone warzywa mielę w maszynce do mięsa.
    Mięso doprawiam przyprawami, dodaję warzywa oraz sos który się wytworzył podczas ich podsmażania. Do masy mięsno-warzywnej wbijam jajka i dosypuję bułkę tartą. Ilość bułki tartej zależy od konsystencji. Masa powinna łatwo się formować w kotlety.
    Z masy mięsno-warzywnej formuję równej wielkości kotlety. Obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym smalcu. Podaję z pieczonymi warzywami oraz surówką z kapusty kiszonej i buraka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować