Tradycyjna pieczona gęś w całości

4.38 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszna aromatyczna gęś pieczona. Smak gęsiny podkreślają aromatyczne przyprawy oraz polska szara reneta.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 kg gęś owsiana kołudzka
    sól morska
    pieprz kolorowy
    majeranek
    tymianek
    jałowiec
    szałwia
    rozmaryn

    nadzienie:
    2-3 jabłka, szara reneta
    2-3 szalotki
    3-4 ząbki czosnku
    sól morska
    majeranek

    solanka:
    2 łyżki soli morskiej na litr wody
Wystaw ocenę:

4.38 (8 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Tradycyjna pieczona gęś w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gęś 1. Gęś przed pieczeniem należy moczyć minimum 2-3 godziny w solance. W tym celu należy rozpuścić na litr wody 2 łyżki soli morskiej. Gęś powinna być w całości pokryta wodą.
  • gęś 2. Wymoczoną w solance gęś osuszamy.

    Nadzienie:
    Jabłka i szalotki kroimy w kawałki, dodajemy obrane ząbki czosnku posypujemy solą i majerankiem. Nadzienie wkładamy do wnętrza gęsi. Otwór spinamy wykałaczkami. Gęś obwiązujemy w kilku miejscach nicią kuchenną, aby po upieczeniu zachowała ładny kształt. Całą gęś nacieramy przyprawami. Gęś przekładamy do brytfanny, przykrywamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut w tej temperaturze, aby naczynie się nagrzało. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy gęś około 3-4 godzin co jakiś czas polewając ją tłuszczem spod mięsa.

    Upieczoną gęś proponuję podawać z pieczonymi jesiennymi warzywami (dynia, ziemniaki, marchewka, pasternak, czerwona cebula).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować