Tradycyjna pieczona gęś w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gęś przed pieczeniem należy moczyć minimum 2-3 godziny w solance. W tym celu należy rozpuścić na litr wody 2 łyżki soli morskiej. Gęś powinna być w całości pokryta wodą.
2.Wymoczoną w solance gęś osuszamy.
Nadzienie:
Jabłka i szalotki kroimy w kawałki, dodajemy obrane ząbki czosnku posypujemy solą i majerankiem. Nadzienie wkładamy do wnętrza gęsi. Otwór spinamy wykałaczkami. Gęś obwiązujemy w kilku miejscach nicią kuchenną, aby po upieczeniu zachowała ładny kształt. Całą gęś nacieramy przyprawami. Gęś przekładamy do brytfanny, przykrywamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut w tej temperaturze, aby naczynie się nagrzało. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy gęś około 3-4 godzin co jakiś czas polewając ją tłuszczem spod mięsa.
Komentarze