Szczupak w naturalnym sosie

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tradycyjna staropolska kuchnia przez wieki była znana i naśladowana w wielu europejskich krajach. Francuscy mistrzowie i klasycy literatury kulinarnej zachwycali się smakiem polskich raków, dziczyzny, pstrągów, ale przede wszystkim smakiem szczupaka. Przepis, który prezentuję poniżej nawiązuje do tradycyjnej receptury na szczupaka w naturalnym sosie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeży szczupak około 1 kg
    2 marchewki
    1 pasternak
    1 średni seler korzeniowy
    1 por, biała część
    2 szalotki
    250 ml passaty pomidorowej
    1 cm świeżego imbiru
    łyżka masła
    sól morska
    pieprz ziołowy
    szczypta szafranu
    papryka słodka
    papryka ostra
    kilka plasterków cytryny
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Szczupak w naturalnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szczupak 1. Rybę sprawiamy. Dokładnie myjemy, kroimy w dzwonka.
  • szczupak 2. Kawałki ryby oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, szafranem, papryką słodką i ostrą.


    Marchewki, pasternak, seler i imbir ścieramy na tarce. Pora i cebulę kroimy w półplasterki.
    Na rozgrzanym maśle podsmażamy warzywa. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.
    Gdy warzywa zmiękną dodajemy passatę i dusimy 4-5 minut.
  • szczupak 3. Sos warzywny przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy kawałki szczupaka. Kawałki ryby przekładamy kawałkami cytryny. Naczynie przykrywamy. Zapiekamy w 190°C przez około30-35 minut.
    Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczupak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować