Lekki krem malinowy

4.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Znany i lubiany krem na bazie zaparzanych białek, dziś znów powraca do łask i zyskuje na popularności. Krem sam w sobie jest idealnym deserem. Świetnie nadaje się jako wypełnienie do rurek, eklerów i ptysi. Dzięki temu, że zachowuje formę, kształt i się nie rozpuszcza warto go użyć do dekoracji ciast i tortów.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem malinowy:

    250 ml przetartych malin
    200g cukru
    120 g białek
    łyżeczka cream of tartar
    1/2 łyżeczki pektyny
    1/2 łyżki soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Krem

Lekki krem malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem 1. Maliny przecieramy, aby pozbyć się pestek np. przez sito. Omierzamy 250 ml.
  • krem 2. Do przetartych malin wsypujemy cukier, pektynę i dodajemy sok cytrynowy. Mieszamy, gotujemy około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C.
  • krem 3. Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynamy ubijać na sztywno białka z cream of tartar, końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczamy z oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy owocowy syrop.
  • krem 4. Po skończeniu syropu masę miksujemy 5 minut (krem nawinie się na rózgę).
    Krem jest gotowy do użycia.

Porady

Jeśli nie zużyjemy całego kremu, to resztę można przechowywać w lodówce w szczelnie przykrytym pojemniku do 3 dni. Przed ponownym użyciem krem wyjmujemy z lodówki, dokładnie mieszamy i dekorujemy np. babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować