biała kapusta około 3 kg
około 2 kg różnych świeżych leśnych grzybów (borowiki, maślaki pstre i podgrzybki)
700 g chudego surowego boczku
3-4 średnie cebule
tymianek
kminek
pieprz ziołowy 3 łyżeczki
Sól morska i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Łazanki z kapustą i świeżymi leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie łazanek:
Z mąki, soli i jajek zagniatam ciasto.
Ciasto rozwałkowuję na placki, zostawiam na15-20 minut by podeschły. Następnie za pomocą radełka wycinam łazanki.
2.Przygotowanie pozostałych składników:
Na suchej patelni odparowuję oczyszczone grzyby z nadmiaru wody. Na drugiej dużej patelni wytapiam na rumiano boczek, dodaję pokrojoną cebulę i kminek, smażę 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku z cebulą dodaję odparowane grzyby, pieprz ziołowy oraz tymianek, całość duszę 15 minut.
Kapustę kroję w szersze paski, solę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odlewam wodę.
3.Gdy kapusta jest prawie miękka gotuję al'dente łazanki w osolonym wrzątku. Odlewam wodę.
W dużym garnku mieszam wszystkie gorące składniki: łazanki, kapustę i uduszone grzyby z boczkiem i cebulą. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Łazanki proponuję podawać posypane natką pietruszki i czerwonym pieprzem.
Porady
Łazanki wybornie smakują zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane, gdy smaki przegryzą się.
Komentarze