Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wieprzowa słonina w dzisiejszych czasach to zapomniany i niedoceniany kawałek mięsa. Warto do niej wrócić ze względu na walory smakowe oraz niską cenę ( można ją kupić poniżej 10 złotych). Istotne również jest to, że już niewielka porcja na długo zaspokaja głód. Poniżej przypominam przepis na wędzoną słoninę, która w tej formie jest wyborną wędliną.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kawałki słoniny przerośniętej mięsem, każdy kawałek po około 0,5 kg
    10 g majeranku
    10 g oregano
    4-5 liści laurowych
    5-6 kulek ziela angielskiego
    łyżka czosnku suszonego w płatkach
    paczka soli peklowej 660 g
    5 l filtrowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W słoninę ze wszystkich stron wcieramy oregano i majeranek.
    Sól peklową rozpuszczamy w 5 l wody i dodajemy resztę przypraw. Przelewamy do garnka - najlepiej kamionkowego. Ostrożnie układamy słoninę, przykładamy kamieniem dociskowym lub talerzem z obciążnikiem, by słonina była pokryta solanką.
    Zostawiamy w chłodzie na 4 - 5 dni.
    Po tym czasie wyjmujemy słoninę z solanki. Umieszczamy na kratce kuchennej by obciekła z solanki.
    Wbijamy na haki, wieszamy na kijach wędzarniczych i wędzimy 1 godzinę w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych.
    Pod koniec wędzenia zagotowujemy w szerokim garnku wodę.
    Gorącą słoninę ostrożnie (by nie poparzyć dłoni) wyjmujemy z wędzarni i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem w temperaturze 90°C parzymy 1 godzinę. Pozostawiamy w garnku na 2 godziny.
    Prawie chłodną słoninę wykładamy z wody na kratkę kuchenną dla obeschnięcia.
    Zimną słoninę przekładamy do szczelnych pojemników lub owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce.
    Zimną słoninę od razu po wyjęciu z lodówki cienko kroimy ostrym nożem.
    Najlepiej smakuje podana ze świeżo upieczonym chlebem kiszonym ogórkiem, marynowanymi grzybkami lub po prostu z cienko pokrojoną cebulką.

Porady

Do przygotowania takiej słoniny najlepiej użyć szerokiej słoniny przerośniętej mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować