Kotlety mielone Cioci Stasi

4.86 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przeglądając stary przepiśnik mojej Cioci, natrafiłam na kotlety mielone ze skwarkami. Zwykle przygotowuję mielone drobiowe, ale nabrałam ogromnej ochoty na spróbowanie tych wieprzowych z dość intrygującym dodatkiem. Kupiłam piękny kawałek łopatki, szynki oraz świeżej słoninki i zadziałałam według starej receptury. Mielone bomba! Są pyszne, cudownie soczyste i bardzo aromatyczne. Z pewnością zapiszą się na stałe do mojego menu, a przepisem dzielę się z Wami poniżej :).

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g łopatki wieprzowej
    - 200 g szynki wieprzowej
    - 100 g słoniny
    - 1 duża cebula biała
    - 2 małe jajka
    - 1 bułka kajzerka

    PRZYPRAWY
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżeczka suszonego lubczyku
    - 1/2 łyżeczki cząbru
    - 1/3 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka soli

    DODATKI
    - mleko (do namaczania bułki)
    - 3 łyżki bułki tartej (do panierowania)
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone cioci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy (bez mieszania) do momentu wytopienia tłuszczu i delikatnego przyrumienia skwarek. Skwarki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia*.

    * Pozostały smalec możemy wykorzystać także do usmażenia kotletów mielonych.
  • 2. Łopatkę i szynkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, skwarkami oraz namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy 2 małe jajka oraz przyprawy: lubczyk, majeranek, cząber, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) do zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Porady

Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką. Kotlety będą także pyszną podstawą domowego burgera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Szynka Słonina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować