Chleb na wodzie brzozowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wczesną wiosną zanim brzozy rosnące w moim ogrodzie wypuszczą listki to upuszczam z nich wodę. Sok z brzozy ma w sobie wiele właściwości prozdrowotnych dzięki czemu w szybki sposób możemy uzupełnić braki witamin i minerałów po zimie. Oczywiście najlepiej pić go na świeżo od razu po upuszczenia z drzewa jeśli jednak nie wypijemy wszystkiego możemy ugotować na nim zupę lub tak jak ja dodać do chleba. Potrawy z dodatkiem wody brzozowej uzyskują subtelny lekko słodki smak.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na chleb:
    szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
    3 szklanki mąki chlebowej typ 750
    szklanka mąki żytniej typ 720
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    pół szklanki zakwasu chlebowego
    100 g surowego ciasta chlebowego (odłożonego z ostatniego pieczenia i przechowywanego pod przykryciem w lodówce)
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka soli morskiej
    1 szklanka płatków owsianych
    pół szklanki pestek dyni
    2 łyżki oleju rzepakowego
    około 2 szklanki wody brzozowej

    garnek żeliwny o średnicy 26 cm wysokość 12 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb na zakwasie

Chleb na wodzie brzozowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
    Dolewamy wodę brzozową, zakwas oraz dokładamy surowe ciasto ( wyjęte z lodówki na 30 minut przed wyrabianiem ) i wkruszamy drożdże.
    Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba.

    Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.
  • chleb 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
    Do piecyka wstawiamy pusty garnek z przykrywką, nastawiamy temperaturę na 200°C. Garnek nagrzewamy przez około 30-35 minut.
    Wyrobione ciasto wyjmujemy z dzieży robota. Na stolnicy formujemy kulę. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy na 30 minut.
    Dno rozgrzanego garnka posypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Garnek przykrywamy przykrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę. Po godzinie odkrywamy i pieczemy w 190°C przez 10-15 minut do zrumienienia skórki.
    Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.

Porady

Moim sekretem idealnego chleba jest dodatek zakwasu (/przepis/zakwas-chlebowy-1) oraz kawałek surowego drożdżowego ciasta. Dodatek surowego ciasta sprawia, że chleb dłużej zachowuje świeżość nie kruszy się i miękisz jest sprężysty. Dodatek wody brzozowej nadaje naturalnej słodyczy dlatego nie ma potrzeby dodawać cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować