Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukinii odcinamy wierzchy oraz wydrążamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy wg zaleceń producenta. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Farszem nadziewamy cukinie. Przykrywamy wcześniej skrojonymi wierzchami.
Cukinie układamy w naczyniu do zapiekania, najlepiej żeliwnym, gdyż najlepiej rozprowadza i utrzymuje temperaturę. Do naczynia wkładamy listek laurowy i ziele angielskie.
Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami, zalewamy nim cukinie.
Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do piecyka. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Po nagrzaniu piecyka do tej temperatury zmniejszamy do 150°C. Pieczemy około 45-50 minut w zależności od wielkości cukinii.
Cukinie podajemy polane sosem pomidorowym oraz posypane natką pietruszki.
Komentarze