Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnia już cukinia z mojego warzywniaka. Tym razem z nadzieniem mięsnym oraz zapieczona w sosie pomidorowym. Prosto i pysznie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 okrągłych cukinii

    500 g mięsa mielonego
    100 g ryżu
    cebula
    sól morska
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    gałka muszkatołowa
    sos worcestershire

    500 ml przecieru pomidorowego
    ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz ziołowy
    sos worcestershire
    szczypta cynamonu
    chili

    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane warzywa

Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z cukinii odcinamy wierzchy oraz wydrążamy gniazda nasienne.

    Ryż gotujemy wg zaleceń producenta. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Farszem nadziewamy cukinie. Przykrywamy wcześniej skrojonymi wierzchami.

    Cukinie układamy w naczyniu do zapiekania, najlepiej żeliwnym, gdyż najlepiej rozprowadza i utrzymuje temperaturę. Do naczynia wkładamy listek laurowy i ziele angielskie.

    Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami, zalewamy nim cukinie.

    Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do piecyka. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Po nagrzaniu piecyka do tej temperatury zmniejszamy do 150°C. Pieczemy około 45-50 minut w zależności od wielkości cukinii.

    Cukinie podajemy polane sosem pomidorowym oraz posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować