Foremkowy chleb na liściach chrzanowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
Dolewamy mokre składniki, wkruszamy drożdże i dodajemy kawałek surowego ciasta(ciasto powinno być wyjęte z lodówki na 30 minut przed dodaniem do składników na nowy chleb).
2.Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba.
Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
3.Dno i boki foremek wykładamy liśćmi chrzanu.
4.Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanych foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem.
5.Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.
6.Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Porady
Dzięki pieczeniu w kamionkowych foremkach chleb jest idealnie wypieczony.
Komentarze