Foremkowy chleb na liściach chrzanowych

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjny chleb na zakwasie i surowym cieście, pieczony na liściach chrzanowych w kamionkowych foremkach.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na chleb:
    szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
    3 szklanki mąki chlebowej typ 750
    szklanka mąki żytniej typ 720
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    pół szklanki zakwasu chlebowego
    100 g surowego ciasta chlebowego (odłożonego z ostatniego pieczenia i przechowywanego pod przykryciem w lodówce)
    20 g świeżych drożdży
    4 łyżki miodu u mnie leśny
    1 łyżka soli morskiej
    1 szklanka płatków owsianych
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka kefiru naturalnego
    1 szklanka wody


    Dwie foremki kamionkowe 34x15
    świeże liście chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Foremkowy chleb na liściach chrzanowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
    Dolewamy mokre składniki, wkruszamy drożdże i dodajemy kawałek surowego ciasta(ciasto powinno być wyjęte z lodówki na 30 minut przed dodaniem do składników na nowy chleb).
  • chleb 2. Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba.

    Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  • chleb 3. Dno i boki foremek wykładamy liśćmi chrzanu.
  • chleb 4. Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanych foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem.
  • chleb 5. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.
  • chleb 6. Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.

Porady

Dzięki pieczeniu w kamionkowych foremkach chleb jest idealnie wypieczony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować