Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z niedzielnego rosołu. Przygotowując takie danie nic się nie marnuje. Ponadto jest to przykład jak niewielkim kosztem można uzyskać niebanalne danie z resztek.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Mięso z rosołu z wiejskiego kurczaka (mięso obrane od kości z piersi i udek)
2 - 3 młode cebulki ze szczypiorkiem
2 łyżki masła
3 - 4 łyżki wiejskiej śmietany
sól morska
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
szczypta szafranu
pieprz kolorowy
Danie zero waste - mięso z rosołu duszone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane mięso z kurczaka kroję w kostkę.
Na maśle podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaję mięso. Całość posypuję przyprawami. Podsmażam, aż mięso się ładnie przyrumieni. Dodaję śmietanę, dokładnie mieszam. Duszę 2 - 3 minuty pod przykryciem , pod koniec posypuję szczypiorkiem.
Tak przyrządzone mięso proponuję podawać z ogórkiem kiszonym, ulubioną kaszą lub ziemniakami.
Komentarze