Płaty śledziowe w occie z miodem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste , smaczne śledzie.W lodówce można je przechowywać do 2 tygodni.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    pół szklanki octu spirytusowego 10%
    1 cebula
    1 marchewka
    5 łyżek miodu
    po kilka kulek ziela angielskiego , kolorowego pieprzu
    3 liście laurowe
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Płaty śledziowe w occie z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie dokładnie umyć, usunąć skórę, kręgosłupy i grubsze ości. Zalewa - do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i przyprawy - gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Wrzucamy cebulę pokrojoną w krążki , cienkie plasterki marchewki gotujemy 1 minutę. Zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy ocet i dodajemy miód - mieszamy zostawiamy zalewę do ostygnięcia. W słoiku układamy warstwami śledzie i zalewę. Zakręcone słoiki wstawiamy do lodówki, śledzie są gotowe do spożycia po 4 dniach.

Porady

Zamiast miodu możemy użyć cukru. Zalewę próbujemy do smaku, powinna być słodko-kwaśna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować