Proste , smaczne śledzie.W lodówce można je przechowywać do 2 tygodni.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g płatów śledziowych
Zalewa:
2 szklanki wody
pół szklanki octu spirytusowego 10%
1 cebula
1 marchewka
5 łyżek miodu
po kilka kulek ziela angielskiego , kolorowego pieprzu
3 liście laurowe
1 łyżka soli
Płaty śledziowe w occie z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie dokładnie umyć, usunąć skórę, kręgosłupy i grubsze ości. Zalewa - do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i przyprawy - gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Wrzucamy cebulę pokrojoną w krążki , cienkie plasterki marchewki gotujemy 1 minutę. Zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy ocet i dodajemy miód - mieszamy zostawiamy zalewę do ostygnięcia. W słoiku układamy warstwami śledzie i zalewę. Zakręcone słoiki wstawiamy do lodówki, śledzie są gotowe do spożycia po 4 dniach.
Porady
Zamiast miodu możemy użyć cukru. Zalewę próbujemy do smaku, powinna być słodko-kwaśna.
Komentarze