Zimowe babeczki z choineczką

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Urocze babeczki z dekoracją w kształcie choinki. Cieszą zarówno smakiem jak i wyglądem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto składniki o temperaturze pokojowej:

    3 jajka
    80 ml oleju o neutralnym smaku
    90 ml mleka
    30 ml soku z cytryny
    140 g cukru
    220 g mąki pszennej typ 405
    1 łyżka herbaty matcha
    łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat pomarańczowy


    Krem do dekoracji:
    120 g białka
    240 g cukru
    1/2 łyżeczki cream of tartar
    80ml wody
    na czubek łyżeczki kwasku cytrynowego
    1/2 łyżeczki pektyny
    szczypta soli


    cukier puder
    jadalny srebrny pyłek
    barwnik zielony
    cukrowe perełki i gwiazdki
    tylka nr 333
    papilotki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Babeczki

Zimowe babeczki z choineczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Jajka z cukrem i solą miksuję do białości. Następnie dodaję olej chwilę miksuję i wlewam powoli mleko. Miksując na wolnych obrotach dodaję sok cytrynowy. Miksuję do uzyskania puszystej masy.

    Do puszystej masy przesiewam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i matchą (robię to w 3 etapach). Miksując na wolnych obrotach dokładnie mieszam mąkę z jajeczną masą.
    Przygotowane foremki wyłożone papilotkami napełniam do 3/4 wysokości i piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 25-30 minut.
  • babeczki 2. Gorące wyjmuję z foremek i studzę na kratce kuchennej.
  • babeczki 3. Wykonanie kremu do dekoracji:
    W rondelku mieszam cukier, pektynę, kwasek cytrynowy. Dodaję wodę i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aby syrop się nie przypalił. Gdy syrop osiągnie temperaturę 114 - 115° C, w dzieży robota planetarnego końcówką rózga zaczynam ubijać białka z solą i cream of tartar.
    Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 - 122 °C cienką strużką wolno wlewam go do sztywno ubitych białek, nie przerywając ubijania.
  • babeczki 4. Po dodaniu całego syropu ubijam jeszcze 2 -3 minuty, do uzyskania sztywnego kremu białkowego.
  • 5. Ostudzone babeczki posypuję cukrem pudrem. Krem barwię na zielono. Umieszczam w worku z założoną tylką i formuję choineczki.
    Choineczki ozdabiam cukrowymi perełkami tak, by przypominały wiszące bombki.
    Na koniec babeczki posypuję srebrnym pyłkiem, który wygląda jak skrzący śnieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować