Dawniej bardzo popularna konfitura z derenia szczególnie na kresach. Konfitura z derenia charakteryzuje się cierpko - kwaskowym smakiem. Jest idealna do dekoracji ciast, a także jako dodatek do zimowej herbatki.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg derenia
1 kg cukru
łyżka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Konfitura z derenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego derenia zasypuję cukrem i pozostawiam na 3-4 godziny by puścił sok.
2.Gdy owoce puszczą sok doprowadzam do zagotowania i gotuję 3 minuty. Zdejmuję z ognia i zbieram pianę. Pozostawiam owoce w syropie do następnego dnia.
3.Drugiego dnia dodaję kardamon i sok cytrynowy. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na średnim ogniu 4-5 minut.
4.Gorącą konfiturę przekładam do słoiczków, zakręcam i pozostawiam do wystudzenia.
Komentarze