Konfitura z derenia

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dawniej bardzo popularna konfitura z derenia szczególnie na kresach. Konfitura z derenia charakteryzuje się cierpko - kwaskowym smakiem. Jest idealna do dekoracji ciast, a także jako dodatek do zimowej herbatki.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg derenia
    1 kg cukru
    łyżka soku cytrynowego
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Konfitury

Konfitura z derenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dereń 1. Umytego derenia zasypuję cukrem i pozostawiam na 3-4 godziny by puścił sok.
  • dereń 2. Gdy owoce puszczą sok doprowadzam do zagotowania i gotuję 3 minuty. Zdejmuję z ognia i zbieram pianę. Pozostawiam owoce w syropie do następnego dnia.
  • dereń 3. Drugiego dnia dodaję kardamon i sok cytrynowy. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na średnim ogniu 4-5 minut.
  • dereń 4. Gorącą konfiturę przekładam do słoiczków, zakręcam i pozostawiam do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować