Bardzo prosty torcik jabłkowo - pigwowcowy

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Elegancki tort z delikatną masą jabłkowo - pigwowcową który zaskakuje smakiem i wyglądem oraz łatwością przygotowania.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt o średnicy 18 cm:
    4 jajka
    szklanka mąki typ 405
    łyżka skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cream of tartar
    ekstrakt waniliowy
    Mus jabłkowo - pigwowcowy:
    1,5 kg obranych deserowych jabłek
    200 g kg owoców pigwowca japońskiego pozbawionego gniazd nasiennych
    100 g cukru trzcinowego
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka agaru
    Wykończenie tortu:
    100 g gorzkiej czekolady
    róże z kremu maślanego
    perełki cukrowe, posypka waflowa
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Torty

Bardzo prosty torcik jabłkowo - pigwowcowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach.
    Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
    Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 4 żółtek.
    Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel.
    Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu.
    Przesiewam do masy jajecznej i łopatką dokładnie mieszam.
    Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
    Biszkopt pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
    Zimny biszkopt wyjmuję z rantu.
    Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego.
    Biszkopt przekroiłam na 4 blaty.
  • tort 2. Kawałki jabłek i pigwowca umieszczam w garnku z grubym dnem posypuję cukrem, wlewam wodę, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na średnim ogniu do chwili, aż owoce zaczynają się rozpadać. Gorące owoce miksuję blenderem na gładki mus. Do musu wsypuję agar, mieszam i gotuję 2 - 3 minuty.

    Ciasto składam w rancie wyłożonym folią do rantów. Blaty biszkoptowe przekładam gorącym musem. Ostatniego blatu nie smaruję. Tort zostawiam do zastygnięcia.
  • 3. Po zastygnięciu tortu zdejmuję rant i folię.

    Wierzch tortu polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą, tak aby równomiernie spływała po torcie.

    Tort wykańczam układając różyczki z kremu maślanego i posypując posypką oraz płatkami waflowymi.

    Smacznego.

Porady

Gdy podczas robienia tortu zostaje mi krem maślany wykonuję z niego dekorację np. różyczki i je zamrażam. Dzięki temu mam zawsze gotową dekorację do torów. Link do tortu w którym użyłam kremu maślanego: /przepis/torcik-malinowo-jablkowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować