Zupa z kapusty pekińskiej z dodatkiem kimchi - danie zero waste

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie typu zero waste. U mnie w kuchni nic się nie marnuje - przepis, który prezentuję poniżej jest sposobem na wykorzystanie resztek od pieczonego drobiu. Na resztkach pieczonego mięsa, skóry oraz skrzydełkach można przygotować smaczny oraz bardzo aromatyczny wywar, który jest idealną bazą pod zupy.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 500 g resztek z pieczonej gęsi(może być z kurczaka lub kaczki)skrzydła, skóra, resztki mięsa
    2-3 łyżki smaku, który został od pieczenia mięsa
    1-2 marchewki
    kapusta pekińska
    150 g kimchi, pikantna
    natka pietruszki
    ziele angielskie
    liść laurowy
    ziarenka kolorowego pieprzu
    szczypta szafranu
    opcjonalnie sól morska i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kapusty pekińskiej z dodatkiem kimchi - danie zero waste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Resztki z gęsi przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu zalewam zimną wodą i gotuję na wolnym ogniu 30-40 minut. Wywar przecedzam. Do przecedzonego wywaru dodaję 2-3 łyżki smaku od pieczenia gęsi, szafran i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotuję, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodaję pokrojoną kapustę pekińską. Gotuję 3-4 minuty. Dokładam kimchi i gotuję kolejne 3-4 minuty. Do zupy wsypuję natkę pietruszki i podaję.

Porady

Zupa gotowana na resztach oraz smaku od pieczonego drobiu jest bardzo aromatyczna i nie potrzebuje dodatku przypraw. Pikantnego i kwaskowego smaku nadaje kimchi, dzięki czemu zupa jest rozgrzewająca. Idealna na jesienne i zimowe pogody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować