Szynka z dzika pieczona z kością

3 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Iście szlacheckie danie - soczysta, krucha szynka z dzika pieczona w aromatycznych ziołach.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 2 kg szynka z dzika z kością
    sól morska
    pieprz kolorowy
    jałowiec
    tymianek
    rozmaryn
    szałwia
    główka czosnku
    liść laurowy
    ziele angielskie


    500 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Szynka z dzika pieczona z kością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. Oczyszczoną szynkę ciasno przewiązujemy sznurkiem masarskim.
  • przygotowanie 2. Mięso nacieramy przyprawami. Obsmażamy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Mięso przekładamy do brytfanny. Podlewamy sokiem jabłkowym. Brytfannę przykrywamy. Wstawiamy do pieca. Nastawiamy temperaturę na 200°C. Gdy piec się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 150°C pieczemy około 3-4 godzin, co jakiś czas mięso skrapiamy sokiem spod pieczenia. Upieczone mięso podajemy z pieczonymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować