Rydze w sosie maślanym z nutą cytrynową

4 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zebrane prosto z leśnej polany rude rydze w sosie maślanym z lekka nutą cytrynową.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dorodnych rydzów
    200 g masła
    sól morska
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    łyżeczka soku z cytryny
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Rydze w sosie maślanym z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone rydze przekładam na patelnię. Dodaję masło pokrojone w kawałki, lekko solę. Duszę 4 - 5 minut, aż rydze zmniejszą objętość. Pod koniec duszenia skrapiam sokiem z cytryny.
    Uduszone rydze posypuję pieprzem i natką pietruszki.
    Tak przyrządzone rydze świetnie smakują z pieczywem lub kaszą jęczmienną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rydze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

4.42 (185 ocen)

Rydze w przecierze

4.42 (185 ocen)

Rydze w przecierze

Anitka0804 Robię je co roku. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować