Otopa nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka. Tradycyjna otopa to smażone kawałki boczku. Dzisiaj natomiast prezentuję jesienną wersję tej potrawy z kawałkami szarej renety i rukolą.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg surowego boczku bez skóry i kości
2 duże cebule cukrówki
1 duża szara reneta
garść listków rukoli
majeranek
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
kwiatki rukoli do posypania
Otopa z boczku z szarą renetą i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroję w plastry. Układam i smażę na głębokiej z grubym dnem patelni. Podczas smażenia plastry boczku obracam, aby równomiernie się zrumieniły. Do usmażonego boczku dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażę pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec dodaję kawałki jabłek i duszę jeszcze 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Usmażoną otopę podaję posypaną listkami i kwiatkami rukoli oraz ze świeżym domowym chlebem.
Komentarze