Otopa z boczku z szarą renetą i rukolą

4.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Otopa nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka. Tradycyjna otopa to smażone kawałki boczku. Dzisiaj natomiast prezentuję jesienną wersję tej potrawy z kawałkami szarej renety i rukolą.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg surowego boczku bez skóry i kości
    2 duże cebule cukrówki
    1 duża szara reneta
    garść listków rukoli
    majeranek
    sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
    kwiatki rukoli do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Otopa z boczku z szarą renetą i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • otopa 1. Boczek kroję w plastry. Układam i smażę na głębokiej z grubym dnem patelni. Podczas smażenia plastry boczku obracam, aby równomiernie się zrumieniły. Do usmażonego boczku dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażę pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec dodaję kawałki jabłek i duszę jeszcze 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

    Usmażoną otopę podaję posypaną listkami i kwiatkami rukoli oraz ze świeżym domowym chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować