Grochówka w staropolskim stylu na dziczyźnie z korzennymi przyprawami

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W staropolskiej kuchni używano mnóstwo przypraw takich jak : ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran, gałka muszkatołowa, pieprz, które podkreślały i wydobywały smak potraw. Poniższy przepis ściśle nawiązuję do tradycyjnej kuchni szlacheckiej gdyż oprócz aromatycznych, korzennych przypraw smaku zupie nadaje dziczyzna.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 przednie golonki z dzika około 1 kg
    500 g suchej kiełbasy z dziczyzny
    500 g grochu w połówkach
    5 ziemniaków
    1/4 selera korzeniowego
    korzeń pietruszki
    marchewka
    kwiat muszkatu
    duża szczypta szafranu
    majeranek
    sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    łyżeczka kminku
    2-3 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Grochówka

Grochówka w staropolskim stylu na dziczyźnie z korzennymi przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.

    Umyte golonki zalewamy wodą dodajemy kwiat muszkatu, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Podczas gotowania wywaru gotujemy również groch z dodatkiem kminku do miękkości.
    Ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Ugotowane mięso oddzielamy od kości. Do odcedzonego wywaru dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, szafranem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy groch, pokrojone mięso z golonek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.

    Zupę podajemy posypaną świeżą zieleniną i szafranem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Dzik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować