Elegancka tarta malinowo-pigwowcowa

4.83 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Tarty zarówno w wersjach słonych jak i słodkich od wielu lat cieszą się nieustającą popularnością. Ja proponuję wersję na spodzie biszkoptowym z orzeźwiającą pianką z pigwowca japońskiego i lekkim kremem malinowym. Eleganckiego wyglądu nadają rozetki z kremu malinowego oraz dekoracja z malin, bratków i listków mięty.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm:
    dno i boki formy dokładnie natłuszczamy i obsypujemy włoską mąką typ 00

    2 jajka
    100 g cukru
    50 ml oleju o neutralnym zapachu
    50 ml mleka
    60 g mąki pszennej typ 405
    50 g skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    6 g proszku do pieczenia Bio
    otarta skórka i sok z 1 cytryny

    Pianka z pigwowca japońskiego:
    500 ml przecieru pigwowcowego
    200 g cukru trzcinowego
    20 g żelatyny w listkach

    Krem malinowy:

    250 ml przetartych malin
    200g cukru
    120 g białek
    łyżeczka cream of tartar
    1/2 łyżeczki pektyny
    1/2 łyżki soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Elegancka tarta malinowo-pigwowcowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu do tarty:
    do miski wbijamy całe jajka. Dodajemy sól i cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy otartą skórkę z cytryny. Wlewamy mleko i olej, krótko miksujemy. Teraz przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewamy sok cytrynowy.
    Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Odwracamy do góry dnem i studzimy na kratce kuchennej.
  • tarta 2. Przygotowanie pianki pigwowcowej:
    Przed przygotowaniem pianki należy miskę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą i za pomocą pędzelka wysmarować olejem o neutralnym zapachu.
    Żelatynę moczymy w wodzie, aby listki napęczniały.
    Do przecieru pigwowcowego dodajemy cukier, mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy do rozpuszczenia cukru.
    Gorący przecier i odsączoną żelatynę umieszczamy w dzieży robota planetarnego. Nakładamy osłonę na dzieżę robota, gdyż masa na początku będzie chlapać. Zaczynamy ubijanie końcówką rózga na wolnych obrotach. Gdy masa zaczyna stygnąć zwiększamy obroty i ubijamy do uzyskania puszystej masy ( ubijanie może trwać ponad 30 minut, bo masa musi być mocno napowietrzona i bardzo puszysta). Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej miski, wyrównujemy. Wierzch przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki.
  • tarta 3. Na spód biszkoptowy wykładamy piankę pigwowcową,
  • tarta 4. Krem malinowy:
    Do przetartych malin wsypujemy cukier, pektynę i dodajemy sok cytrynowy. Mieszamy, gotujemy około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C.
    Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynamy ubijać na sztywno białka z cream of tartar, końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczamy z oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksujemy 5 minut (krem nawinie się na rózgę).
  • tarta 5. Cienką warstwą kremu malinowego smarujemy kopułkę pigwowcową. Resztę kremu wkładamy do worka cukierniczego z założoną tylką zakręcona różyczka 333. Bezpośrednio na kopułce wykonujemy dekorację z kremu malinowego. Dekorujemy bratkami, malinami i listkami mięty.

Porady

Przygotowanie przecieru z pigwowca: kawałki pigwowca pozbawione gniazd nasiennych podlewamy wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości owoców. Gotujemy na średnim ogniu, aż owoce zaczynają się rozpadać. Gorące owoce miksujemy blenderem na gładką masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować