Kotlety wieprzowe z kością duszone z szarą renetą i rydzami

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne jesienne wydanie kotletów wieprzowych z soczystą szarą renetą i rydzami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety z kością, każdy około 200 g
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
    semolina do panierowania

    2 jabłka (szara reneta)
    250 g małych rydzów
    2 cebule
    3 łyżki smalcu
    majeranek
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Schabowy

Kotlety wieprzowe z kością duszone z szarą renetą i rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Kotlety rozbijam przez folię spożywczą na grubość około 5 mm. Posypuję z obu stron solą i pieprzem. Odstawiam na 30 minut, żeby przeszły smakiem przypraw.

    Kotlety panieruję z obu stron w semolinie. Obsmażam na rumiano na rozgrzanym smalcu. Do obsmażonych kotletów dodaję pokrojoną w pióra cebulę, przykrywam i duszę do miękkości mięsa.
    Pod koniec dodaję jabłka pokrojone w ósemki i kapelusze rydzów. Duszę jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypuję majerankiem i świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab środkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować