Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjny pomysł na pyszny obiad.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Główka kapusty


    Farsz:
    1 kg mielonego mięsa, u mnie sarnina
    200 g ryżu
    sól morska
    pieprz kolorowy mielony
    pieprz ziołowy
    sos worcestershire

    500 ml passaty pomidorowej
    sól morska
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sos worcestershire
    chili
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ryż gotujemy w 750 ml osolonej wody. Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem. Doprawiamy do smaku.

    Przygotowanie liści do gołąbków:
    z kapusty wycinamy głąb i parzymy w osolonym wrzątku. Ostrożnie oddzielamy liście i wycinamy gruby nerw. Nadzienie zawijamy w liście kapusty.
    Dno żeliwnego naczynia wykładamy liśćmi. Na nie warstwami układamy zawinięte gołąbki.
    Passatę mieszamy z przyprawami i zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liśćmi. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200°C. Gdy piecyk osiągnie tę temperaturę zmniejszamy do 100°C. Pieczemy około 2godziny( aż kapusta będzie miękka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować