Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ryż gotujemy w 750 ml osolonej wody. Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem. Doprawiamy do smaku.
Przygotowanie liści do gołąbków:
z kapusty wycinamy głąb i parzymy w osolonym wrzątku. Ostrożnie oddzielamy liście i wycinamy gruby nerw. Nadzienie zawijamy w liście kapusty.
Dno żeliwnego naczynia wykładamy liśćmi. Na nie warstwami układamy zawinięte gołąbki.
Passatę mieszamy z przyprawami i zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liśćmi. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200°C. Gdy piecyk osiągnie tę temperaturę zmniejszamy do 100°C. Pieczemy około 2godziny( aż kapusta będzie miękka).
Komentarze