Jesienna wersja pierogów z maślakami pstrymi i kaszą gryczaną krakowską niepaloną. Smak i aromat grzybów oraz kaszy podkreśla duszona cebulka na gęsim smalcu.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Farsz:
150 g kaszy gryczanej krakowskiej niepalonej
1,5 kg maślaków pstrych
6 małych cebul
3 łyżki smalcu gęsiego
sól morska
Sos Worcester- kilka kropli
Pieprz ziołowy
Pieprz czarny zmielony
tymianek
Ciasto:
1 kg mąki krupczatki
4 łyżki skrobi kukurydzianej
300 ml kefiru naturalnego
200 g masła
około1 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli
Pierogi z maślakami pstrymi i kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz sporządzam wcześniej, wstawiam na noc do lodówki by zesztywniał.
Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładam na dużą, suchą patelnię i odparowuję z nadmiaru wody.
Na drugiej patelni na smalcu podsmażam połówki cebuli i duszę do miękkości.
Grzyby, cebulę i kaszę mielę w maszynce do mięsa na gęstym oczku. Dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam, próbuję do smaku. Miskę z farszem przykrywam i wstawiam na noc do lodówki, by farsz zesztywniał.
2.Ciasto:
Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Pierogi podaję z wody z uduszoną cebulką posypane szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.
Komentarze