awatar woblink

Magdalena Poniewierska

Gromiec

O mnie:

Gotowanie jest moją największą pasją. Jeszcze do niedawna wątpiłam w swoje kulinarne umiejętności. Założyłam jednak bloga kulinarnego i z dnia na dzień coraz mocniej utwierdzam się w przekonaniu, iż nie taki diabeł straszny. Przepisy pochodzą z mojego bloga www.limonkowy.com

Liczba przepisów: 52

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 14.11.2022 09:20 skomentował:

KANELBULLAR / BUŁECZKI CYNAMONOWE PIPPI

Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 13.11.2022 21:13 opublikował przepis:

KANELBULLAR / BUŁECZKI CYNAMONOWE PIPPI

Drożdżówki cynamonowe są ulubionym przysmakiem Szwedów podczas fiki (przerwa w pracy lub innej działalności w celu wypicia kawy lub innego napoju z przekąskami w towarzystwie znajomych, przyjaciół lub rodziny).
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 08.11.2022 21:57 opublikował przepis:

RUGELACH - ROGALIKI Z BAKALIAMI

Rugelach, to tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej przyrządzany na święto Chanuki. Ciasto kruche z dodatkiem sera i nadzienie z orzechów, rodzynek i suszonych moreli. Ja się w nich zakochałam, bo ciasteczka są przepyszne. Dodatek cynamonu i masła sprawia, że cały dom pachnie obłędnie. To musi smakować!
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 08.11.2022 21:48 opublikował przepis:

BAJGLE Z SEZAMEM

Niezwykłe bułeczki. Bardzo puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 06.11.2022 02:39 opublikował przepis:

DOMOWY OCET JABŁKOWY

Ocet jabłkowy, to jeden z moich ulubionych octów ze względu na przyjemny smak i zapach jabłek.
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 06.11.2022 02:20 opublikował przepis:

PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY

Moim ukochanym deserem świątecznym jest właśnie ten piernik. Nie wiem, czy jest ciasto bardziej magiczne. Mnie zawsze zadziwia fakt, że surowe ciasto dojrzewa miesiąc i z dnia na dzień pachnie i smakuje coraz lepiej. Pierniki nie lubią pośpiechu. Podobno staropolskie piernikowe zaczyny leżakowały i dojrzewały latami, a później były przekazywane pannom jako posag (były niezwykle cenne). Także warto pomyśleć o zarobieniu go już teraz.
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 06.11.2022 01:51 opublikował przepis:

KRÓLEWSKIE KATARZYNKI

Ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach. Ja najbardziej lubię, gdy odstoją kilka dni i nawilgną. Proces ten można przyspieszyć dodając do pudełka z piernikami połówkę jabłka.
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 06.11.2022 01:34 opublikował przepis:

MARZIPAN-KARTOFFELN, CZYLI KULECZKI Z MARCEPANU

Idealne na prezent. Oryginalne kuleczki są delikatnie pokryte kakao (niewielką ilość kakao rozciera się palcem na powierzchni ziemniaczków). Moje pokryłam grubą warstwą kakaowo-cynamonową. Najpierw na ustach osadza się puszysta mgiełka z kakao, czujemy w buzi jego gorzkawy smak, a nasze nozdrza wypełnia obłędny zapach cynamonu. Potem wgryzamy się w ziemniaczka i odkrywamy magiczne, migdałowe wnętrze. Pycha!
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 06.11.2022 01:19 opublikował przepis:

ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE

Uwielbiam obdarowywać bliskich prezentami, zwłaszcza takimi jadalnymi. Te czekoladki pachną i smakują cudnie: migdałami, czekoladą, suszonymi owocami.
Użytkownik Magdalena Poniewierska w dniu 06.11.2022 01:11 opublikował przepis:

DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER

Podobno cała Dania pachnie w Święta tymi ciasteczkami. Dzięki przyprawom korzennym nazywane są "duńskimi piernikami". Gotowe ciastka są kruche i dość twarde.

To może cię zainteresować