Sałatka warstwowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w drobną kostkę i układamy na dnie miski. Oprószamy je solą oraz pieprzem i przykrywamy cienką warstwą ketchupu i majonezu.
2.Papryki myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Rozkładamy je równomiernie na warstwie z jajek.
3.Pora kroimy wzdłuż na 4 części, opłukujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie układamy go na sitku i oprószamy solą. Po około 20 minutach usuwamy nadmiar soku. Kostkę wykładamy na paprykę.
4.Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawę gyros, sól i pieprz. Smażymy go na oleju na złoto. Odsączamy mięso z tłuszczu na ręczniku papierowym, studzimy i układamy w misce. Mięso przykrywamy cienką warstwą ketchupu i majonezu.
5.Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy je i układamy na mięsie.
6.Kukurydzę odcedzamy. Rozkładamy ją na ogórkach. Dodajemy majonez, ketchup, sól i pieprz.
7.Paprykę konserwową kroimy w kosteczkę. Wykładamy ją na kukurydzę.
8.Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Połowę wykładamy na paprykę. Następnie rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu i dodajemy pozostały ser.
Sałatkę dekorujemy plasterkami pomidora i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze