RUGELACH - ROGALIKI Z BAKALIAMI

5 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rugelach, to tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej przyrządzany na święto Chanuki. Ciasto kruche z dodatkiem sera i nadzienie z orzechów, rodzynek i suszonych moreli. Ja się w nich zakochałam, bo ciasteczka są przepyszne. Dodatek cynamonu i masła sprawia, że cały dom pachnie obłędnie. To musi smakować!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    100 g masła
    250 g tłustego białego sera
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

    nadzienie:
    100 g rozpuszczonego masła
    1 szklanka drobnego cukru
    2 łyżeczki cynamonu mielonego
    100 g rodzynek
    100 g moreli suszonych
    100 g orzechów włoskich
    100 g orzechów nerkowca / migdałów
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Rugelach - rogaliki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rugelach 1. Zarabiamy ciasto.
    Ser mielimy (tarcza o drobnych oczkach). Miękkie masło rozcieramy (można to robić mikserem) razem z serem. Dodajemy cukier, sól, jajko i mąkę. Ciasto powinno być plastyczne. Jeśli to konieczne, to dodajemy więcej mąki. Gotowe odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Przygotowujemy nadzienie.
    Orzechy siekamy, a morele kroimy w kostkę. Cukier mieszamy z cynamonem. Masło rozpuszczamy.
  • 3. Zwijamy rogaliki.
    Ciasto przenosimy na stolnicę i dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Z kolei koła dzielimy na 8 równych części. Ciastka smarujemy masłem i oprószamy cukrem z cynamonem. Na brzegu każdego (przy szerszej części) trójkąta układamy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej części. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je masłem i grubym cukrem / cukrem z cymanonem. Wkładamy rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut (trzeba je obserwować, żeby się nie spaliły).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować