Gęsty, rozpływający się w ustach sernik. Wyczuwalny pomarańczowy smak i aromat uzyskałam dodając do sera zmielony zest z pomarańczy. Połówki brzoskwiń to taka niespodzianka dla gości. Ciasto jest przepyszne.
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto.
W misce ucieramy masło, cukier, jajko i żółtko. Dosypujemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia- tyle, ile zabierze ciasto (około 4-5 łyżek). Zarabiamy ciasto energicznie. Następnie rozkładamy ciasto (za pomocą łyżki) w blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i rozsmarowujemy je łyżką maczaną w śmietanie 18%.
2.Przygotowujemy masę serową.
Ser mielimy (sitko o drobnych oczkach) wraz ze skórką pomarańczową.
Masło, 3 jajka, 1 szklankę cukru, cukier waniliowy ucieramy mikserem. Dodajemy porcjami (łyżka po łyżce) zmielony ser i pozostałe składniki (jajko, ser, cukier). Do utartego sera dodajemy mąkę, grysik, budyń, bakalie. Wykładamy 1/3 sera na na ciasto. Układamy połówki brzoskwiń (dobrze odsączone z syropu). Zakrywamy owoce serem. Wierzch wygładzamy. Pieczemy sernik w temperaturze 170*C przez 75 minut.
Komentarze