Błyskawiczne kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu (nie może się zagotować). Prawie od razu dodajemy cukier. Do płynnego tłuszczu wlewamy mleko, mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszanka będzie bardzo gęsta - taka ma być. Odstawiamy naczynie na chwilę w chłodne miejsce.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę całość mieszamy.
Do wiórków kokosowych dodajemy białka. Mieszamy ciasto delikatnie (można sobie pomóc mikserem).
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Nabieramy niewielką ilość ciasta dwoma łyżkami (ciasto nabieramy jedną, a drugą je przygniatamy - powstaje kształt jak u mnie) lub łyżką do lodów i układamy kokosanki w dość sporych odstępach. Ciasteczka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Komentarze