BŁYSKAWICZNE KOKOSANKI

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Moje kokosanki mają chrupiącą, przypieczoną skorupkę i miękki środek. Są idealne do podjadania przy porannej kawie, czy herbacie.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100 g masła
    3/4 szklanki cukru białego
    2 łyżki mleka
    4 szklanki wiórków kokosowych
    4 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kokosanki

Błyskawiczne kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu (nie może się zagotować). Prawie od razu dodajemy cukier. Do płynnego tłuszczu wlewamy mleko, mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszanka będzie bardzo gęsta - taka ma być. Odstawiamy naczynie na chwilę w chłodne miejsce.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę całość mieszamy.
    Do wiórków kokosowych dodajemy białka. Mieszamy ciasto delikatnie (można sobie pomóc mikserem).
    Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Nabieramy niewielką ilość ciasta dwoma łyżkami (ciasto nabieramy jedną, a drugą je przygniatamy - powstaje kształt jak u mnie) lub łyżką do lodów i układamy kokosanki w dość sporych odstępach. Ciasteczka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować