DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER

4.5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Podobno cała Dania pachnie w Święta tymi ciasteczkami. Dzięki przyprawom korzennym nazywane są "duńskimi piernikami". Gotowe ciastka są kruche i dość twarde.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 125 g miodu (np. spadziowego)
    250 g masła
    3/4 szklanki brązowego cukru
    3 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki imbiru mielonego
    1 łyżeczka goździków
    1 łyżeczka kardamonu
    1 gwiazdka anyżu
    3 łyżki migdałów blanszowanych
    3 łyżki pistacji
    3 łyżki orzechów laskowych
    500 g mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Duńskie brązowe ciasteczka - brunkager - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.
    Miód przelewamy do garnka. Wsypujemy do niego cukier i dokładamy masło. Wszystkie przyprawy umieszczamy w młynku do kawy lub w kielichu blendera i rozdrabniamy je razem na miałki proszek. Przyprawy dodajemy do garnka. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy powstanie nam jednorodna masa wsypujemy do niej migdały, orzechy laskowe i pistacje. Mieszamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynne składniki z orzechami i całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą (osobno) przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulon i związujemy z obu stron (jak cukierka). Odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Następnego dnia ruloniki z ciasta tniemy bardzo ostrym nożem na plasterki grubości 8-10 mm.
    Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Porady

Gotowe ciastka są kruche i dość twarde. Warto przechowywać je w szczelnie zamykanej puszce z dodatkiem kawałków jabłek, dzięki czemu z każdym dniem będą robiły się coraz delikatniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Masło Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować