KANDYZOWANA SKÓRKA Z CYTRUSÓW

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Najlepsza jaką dane mi było jeść. Wbrew pozorom przygotowuje się ją bardzo szybko. Z reguły smażę ją na Tłusty Czwartek, bo nie ma nic pyszniejszego od puszystego pączka oblanego kwaśnym lukrem cytrynowym i udekorowanego naturalną, domową skórką cytrusową. Pycha!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • skórka z 4 grejpfrutów
    skórka z 6 pomarańczy
    skórka z 10 cytryn
    1 i 1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kandyzowana skórka z cytrusów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skórka 1. Osobno przygotowujemy skórki z grejpfruta, cytryn i pomarańczy. Ściągamy skórkę z każdego owocu, zalewamy wodą i moczymy przez noc (wodę należy często zmieniać). Następnego dnia skórki płuczemy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy je 30 minut, odcedzamy i studzimy. Usuwamy albedo, pozostałość kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy kawałki do rondelka, zalewamy 3 łyżami wody i dodajemy 1/2 szklanki cukru. Ponownie gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Woda musi do końca odparować, co trwa około 20 minut. Pod koniec najlepiej przełożyć skórki na sito, żeby pozbyć się nadmiaru syropu. Nim owoce zamkniemy w słoiczku trzeba je jeszcze wysuszyć (inaczej się posklejają). W tym celu rozkładamy je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w zacienione miejsce. Po godzinie są gotowe.

Porady

Skórkę warto oprószyć cukrem pudrem podczas suszenia. Po wysuszeniu powstanie krucha skorupka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka pomarańczowa Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować