KANDYZOWANA SKÓRKA Z CYTRUSÓW

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

To mój sprawdzony przepis na najlepszą skórkę do deserów. Wbrew pozorom przygotowuje się ją bardzo szybko. Z reguły smażę ją na Tłusty Czwartek, bo nie ma nic pyszniejszego od puszystego pączka oblanego kwaśnym lukrem cytrynowym i posypanego naturalną, domową skórką cytrusową. Pycha!

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • skórka z 4 pomarańczy
    skórka z 6 cytryn
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kandyzowana skórka z cytrusów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytryna 1. Owoce szorujemy dokładnie. Obieramy je. Skórki zalewamy wodą i moczymy przez noc (wodę należy często zmieniać).
  • cytryny 2. Następnego dnia skórki płuczemy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy je 30 minut, odcedzamy i studzimy. Usuwamy albedo (jeśli to konieczne), a pozostałość kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy kawałki do garnka, zalewamy 3 łyżami wody i dodajemy 1/2 szklanki cukru. Ponownie gotujemy na małym ogniu (bez pokrywki), często mieszając. Woda musi do końca odparować, co trwa około 20 minut. Pod koniec najlepiej przełożyć skórki na sito, żeby pozbyć się nadmiaru syropu.
    Nim owoce zamkniemy w słoiczku trzeba je jeszcze wysuszyć (inaczej się posklejają). W tym celu rozkładamy je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w zacienione miejsce. Następnie oprószamy je obficie cukrem pudrem i pozostawiamy do całkowitego wysuszenia. Przechowujemy skórkę w szczelnie zamkniętym słoiku.

Porady

Do obierania cytrusów polecam obieraczkę taką jak na zdjęciu, bo skórka jest cieniutka, z małą ilością albedo, którego już nie trzeba usuwać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka pomarańczowa Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować