Przyprawy do pierników dostępne w sklepach (różnych firm) w głównej mierze składają się z mąki bądź cukru. Zabarwia się je kakao. Przyprawy stanowią jedynie niewielką część. Warto przygotować taką przyprawę samodzielnie w domu.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 całych gwiazdek anyżu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka ziaren kardamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
5 kawałków kory cynamonowej (o długości 6-7 cm)
ziarna z 1 laski wanilii
1 cała gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Przyprawa do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gwiazdki anyżu, gałkę muszkatołową i korę cynamonową owijamy w ręcznik jednorazowy, umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy młotkiem na mniejsze części. Następnie mielimy je w młynku do kawy na miałki proszek. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko mielimy. Przesypujemy przyprawę (o zniewalającym zapachu) do słoiczka i szczelnie ją zamykamy.
Komentarze