MARZIPAN-KARTOFFELN, CZYLI KULECZKI Z MARCEPANU

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne na prezent. Oryginalne kuleczki są delikatnie pokryte kakao (niewielką ilość kakao rozciera się palcem na powierzchni ziemniaczków). Moje pokryłam grubą warstwą kakaowo-cynamonową. Najpierw na ustach osadza się puszysta mgiełka z kakao, czujemy w buzi jego gorzkawy smak, a nasze nozdrza wypełnia obłędny zapach cynamonu. Potem wgryzamy się w ziemniaczka i odkrywamy magiczne, migdałowe wnętrze. Pycha!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g migdałów
    200 g cukru pudru
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    2 łyżki likieru Amaretto
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Czekoladki

Marzipan-kartoffeln, czyli kuleczki z marcepanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały (powinny być śnieżnobiałe, koniecznie bez skórki) mielimy na miałki proszek. Zmielone migdały najlepiej przesiać dodatkowo przez gęste sito. Dodajemy do nich cukier puder. Mieszamy.
    W rondelku o grubym dnie umieszczamy wodę i cukier. Wkładamy termometr i podgrzewamy mieszaninę do czasu, aż osiągnie temperaturę 115*C (tzw. soft ball stage). Wlewamy ją do migdałów i cukru pudru. Dodajemy likier i miksujemy składniki. Zwartą i gładką masę (jeśli będzie zbyt sucha możemy dodać więcej likieru) przekładamy na folię spożywcą, rolujemy i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Gotową masę migdałową tniemy nożem na części (pojedynczy kartofelek powinien ważyć 8-10 g). Każdy kawałeczek rolujemy w dłoniach, tworząc niewielkie kuleczki. Ziemniaczki obtaczamy w mieszance kakaowo-cynamonowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować