Polędwiczki w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w cienkie plastry (około 5 mm grubości). W misce umieszczamy olej i sypkie przyprawy. Zanurzamy w marynacie plastry polędwiczki. Odkładamy miskę na 1 godzinę do lodówki.
2.Następnie zlewamy tłuszcz z marynaty na patelnię. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i cebulę. Mieszamy i od razu dokładamy mięso. Plastry smażymy na średnim ogniu około 15 minut na złoty kolor (są cienkie, więc mięso szybko powinno się usmażyć).
3.Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy je do mięsa. Wlewamy 50 ml wody i gotujemy całość pod przykryciem kolejne 10 minut.
4.Do 250 ml zimnej wody dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy ją dokładnie, by nie było grudek. Wlewamy całość do mięsa z pieczarkami. Dusimy mięso na małym ogniu kolejne 20 minut.
Porady
Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać jeszcze wody (doprawiamy go wtedy do smaku Vegetą).
Komentarze