POLĘDWICZKI W SOSIE Z PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Miękkie i aromatyczne polędwiczki w pysznym sosie z pieczarkami. Idealne do klusek śląskich.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 łyżka Vegety Natur
    5 ząbków czosnku
    1 cebula
    250 g pieczarek
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki

Polędwiczki w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pol 1. Polędwicę myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w cienkie plastry (około 5 mm grubości). W misce umieszczamy olej i sypkie przyprawy. Zanurzamy w marynacie plastry polędwiczki. Odkładamy miskę na 1 godzinę do lodówki.
  • pol 2. Następnie zlewamy tłuszcz z marynaty na patelnię. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i cebulę. Mieszamy i od razu dokładamy mięso. Plastry smażymy na średnim ogniu około 15 minut na złoty kolor (są cienkie, więc mięso szybko powinno się usmażyć).
  • pol 3. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy je do mięsa. Wlewamy 50 ml wody i gotujemy całość pod przykryciem kolejne 10 minut.
  • pol 4. Do 250 ml zimnej wody dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy ją dokładnie, by nie było grudek. Wlewamy całość do mięsa z pieczarkami. Dusimy mięso na małym ogniu kolejne 20 minut.

Porady

Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać jeszcze wody (doprawiamy go wtedy do smaku Vegetą).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować