Gdybym wcześniej wiedziała, że przygotowanie domowej tortilli jest tak banalnie proste, nigdy nie pokusiłabym się na te twory sklepowe (przeładowane spulchniaczami, emulgatorami, związkami wiążącymi wilgoć, konserwantami).
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2/3 szklanki ciepłej wody
Domowe tortille pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy do nich olej i wodę. Zagniatamy ciasto (minimum 5 minut). Gotowe (gładkie i elastyczne) przenosimy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
2.Po upływie wyznaczonego czasu przenosimy ciasto na stolnicę i dzielimy je na 5 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 25 cm (placki muszą być bardzo cieniutkie).
3.Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu przez 2 minuty. Układamy na niej pojedynczo placki i pieczemy je 1 minutę z każdej strony (na stronie przylegającej do patelni powinny zrobić się pęcherzyki).
4.Gotowe tortille owijamy w suchą, czystą szmatkę. Możemy je zamknąć w woreczkach strunowych i przechowywać w lodówce, czy zamrażarce, choć najlepsze są takie wprost patelni.
Komentarze