DOMOWE TORTILLE PSZENNE

5 (1 ocen)

Gdybym wcześniej wiedziała, że przygotowanie domowej tortilli jest tak banalnie proste, nigdy nie pokusiłabym się na te twory sklepowe (przeładowane spulchniaczami, emulgatorami, związkami wiążącymi wilgoć, konserwantami).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2/3 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe tortille pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy do nich olej i wodę. Zagniatamy ciasto (minimum 5 minut). Gotowe (gładkie i elastyczne) przenosimy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
  • 2. Po upływie wyznaczonego czasu przenosimy ciasto na stolnicę i dzielimy je na 5 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 25 cm (placki muszą być bardzo cieniutkie).
  • image-13kbu5r 3. Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu przez 2 minuty. Układamy na niej pojedynczo placki i pieczemy je 1 minutę z każdej strony (na stronie przylegającej do patelni powinny zrobić się pęcherzyki).
  • 4. Gotowe tortille owijamy w suchą, czystą szmatkę. Możemy je zamknąć w woreczkach strunowych i przechowywać w lodówce, czy zamrażarce, choć najlepsze są takie wprost patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować