PĄCZKI WIEDEŃSKIE

4.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Jedni nazywają je pączkami wiedeńskimi (jak ja), inni hiszpańskimi, kolejni gniazdkami, czy pączkami z dziurką. Wszyscy jednak zgodnie potwierdzają, że te ciasteczka są obłędne - niezwykle wyrośnięte, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Oblane lekko kwaśnym lukrem, czy oprószone cukrem pudrem - zawsze smakują cudownie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    100 g masła
    szczypta soli
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiedeńskie1 1. W rondelku o grubym dnie zagotowujemy wodę z masłem i solą. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, a woda zacznie gotować, wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Podgrzewamy ciasto chwilkę na małym ogniu (dosłownie minutkę). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka oraz łyżki, jest lśniące, gładkie, jednolite. Pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
    Do zimnej masy wbijamy kolejno jajka i miksujemy całość do czasu, aż składniki ładnie się połączą.
  • wiedeńskie2 2. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty o boku około 10 cm i smarujemy je olejem. Wyciskamy na każdy kwadracik ciasto, formując je na kształt gniazda.
    Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu do temperatury 170*C (najlepiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego). Partiami wkładamy pączki papierem do góry ( papier odklei się od ciastka po jakiejś minucie). Smażymy ciastka 4 - 5 minut z każdej strony. Następnie wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Pączki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować