KREMOWA ZUPA KOPERKOWA Z MAKARONEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta zupa kusi nie tylko pięknymi kolorami, ale także oryginalnym smakiem! Przygotowałam ją z dbałością o dobór warzyw i przypraw. Krem wyszedł przepyszny. Jest delikatny i bardzo rozgrzewający. Polecam zwłaszcza teraz, gdy za oknem robi się coraz chłodniej.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BULION MIĘSNO-WARZYWNY
    1 litr wody
    1 duże udo (udziec) z indyka lub golonka
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    3 listki laurowe
    1/4 selera
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 por (zielona część)
    pęczek natki pietruszki
    2 gałązki lubczyku
    4 ząbki czosnku
    sól do smaku

    DODATKOWO
    2 bulwy kopru włoskiego
    2 pęczki koperku
    1 duża cebula
    1 por
    pieprz czarny do smaku
    sól do smaku
    makaron wstążki Lubella Jajeczna 5 jaj
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Kremowa zupa koperkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bulion.
    Opłukane mięso z indyka umieszczamy w garnku. Zalewamy je zimną wodą. Dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Całość gotujemy około 40 minut.
    W tym czasie przygotowujemy warzywa.
    Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Do gotującego się wywaru wrzucamy marchewki, seler, korzeń pietruszki i liście pora. Zmniejszamy ogień i gotujemy bulion 30 minut. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki, lubczyk, czosnek oraz sól. Najlepiej jeśli zostawimy warzywa w bulionie, aż do jego wystudzenia. Następnie przecedzamy go na drobnym sicie - musi być klarowny i jednolity. Ponownie go podgrzewamy.
  • 2. Przygotowujemy dodatki.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy ją 4 minuty. Dokładamy posiekaną, białą część pora. Mieszamy.
    Bulwy kopru włoskiego kroimy na pół, a następnie na plasterki. Dodajemy do garnka z porem oraz cebulą i smażymy, co chwilę mieszając, przez około 7 minut. Następnie wsypujemy posiekany koperek. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu nie żałujemy). Przekładamy całość do garnka z gotującym się bulionem. Gotujemy jeszcze 15 minut.
  • 3. Gotową zupę rozcieramy blenderem na jedwabiście gładki krem.
  • 4. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 5. Zupę serwujemy z makaronem, marchewką i posiekanym świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować