LUKIER CYTRYNOWY

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Niezastąpiony dodatek do pączków.
Mój ulubiony lukier jest z dodatkiem soku z cytryny, bo nie jest mdły jak ten z wodą.

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • sok z 1 cytryny / 3 łyżki soku z cytryny
    8 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lukier

Lukier cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lukier 1. Przesiany cukier puder umieszczamy w moździerzu. Sok przelewamy przez sitko, by nie dostała się do lukru żadna pestka, czy miąższ owocu. Cukier mieszamy z sokiem najpierw powoli, a gdy składniki się wstępnie połączą zagęszczamy ruchy pistlem.
  • lukier 2. Idealny lukier powinien być gładki, bez grudek (cukier między palcami ma być niewyczuwalny) i lśniący. Jego gęstość regulujemy cukrem pudrem (jeśli jest za rzadki) lub odrobiną soku z cytryny (jeśli jest zbyt gęsty).

Porady

Do lukru można dodać również barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny jego kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować