Niezmiennie od lat to moje ulubione powidła. Kwaśne jak nie wiem co! Uwielbiam na świeżej bułce z masłem lub z naleśnikami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie to nadrobić.
Powidła agrestowe (z piekarnika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obieramy z szypułek i myjemy dokładnie. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego (ja smażyłam powidła w gęsiarce). Piekarnik nagrzewamy do 150*C. Wkładamy owoce i pieczemy je pierwszego dnia pod przykryciem 1 godzinę (bez cukru). Natępnie przez kolejny dzień 2 godziny bez przykrycia. Od czasu do czasu należy owoce przemieszać, żeby nie przywarły do dna. Dopiero trzeciego dnia dodajemy cukier i prażymy całość ostatnią godzinę.
Gotowe powidła przenosimy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy w piekarniku (130*C / grzanie góra-dół). Tak zabezpieczone mogą spędzić w spiżarni nawet kilka miesięcy.
Komentarze