POWIDŁA AGRESTOWE (Z PIEKARNIKA)

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Niezmiennie od lat to moje ulubione powidła. Kwaśne jak nie wiem co! Uwielbiam na świeżej bułce z masłem lub z naleśnikami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie to nadrobić.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 kg agrestu
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Powidła agrestowe (z piekarnika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • agrest 1. Owoce obieramy z szypułek i myjemy dokładnie. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego (ja smażyłam powidła w gęsiarce). Piekarnik nagrzewamy do 150*C. Wkładamy owoce i pieczemy je pierwszego dnia pod przykryciem 1 godzinę (bez cukru). Natępnie przez kolejny dzień 2 godziny bez przykrycia. Od czasu do czasu należy owoce przemieszać, żeby nie przywarły do dna. Dopiero trzeciego dnia dodajemy cukier i prażymy całość ostatnią godzinę.
    Gotowe powidła przenosimy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy w piekarniku (130*C / grzanie góra-dół). Tak zabezpieczone mogą spędzić w spiżarni nawet kilka miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować