Schab w cebuli i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty i osuszony kawałek schabu przed marynowaniem wiążemy nicią do pieczenia mięsa.
W misce mieszamy ze sobą olej i przyprawy. Mięso zanurzamy w marynacie. Owijamy całość folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Następnie wyjmujemy schab z marynaty i obsmażamy go minutę z każdej strony na patelni (na dwóch łyżkach oleju). Gotowy schab przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy marynatę, obrane i pokrojone w piórka cebule i plasterki czosnku. Zawiązujemy końce rękawa. Zachowujemy wolną przestrzeń wewnątrz rękawa (nie zawijamy szczelnie mięsa). Wykałaczką robimy kilka otworów w worku. Schab układamy w foremce do pieczenia.
Mięso umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C (grzanie góra/dół, środkowa półka piekarnika) i pieczemy je 90 minut.
2.Po upieczeniu odstawiamy schab do przestudzenia. Kroimy go dopiero, gdy nieco odpocznie, aby był soczysty.
Porady
Do pieczenia wybieramy równy kawałek schabu. Warto go związać nicią, aby zachował swój ładny kształt .
Komentarze