SCHAB W CEBULI I CZOSNKU

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Przepyszne mięso obiadowe. Soczysty schab w słodkiej cebuli i czosnku pieczony w rękawie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    1 płaska łyżka soli
    3 płaskie łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka pieprzu
    10 ząbków czosnku
    3 średnie cebule
    1/4 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Schab pieczony

Schab w cebuli i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Umyty i osuszony kawałek schabu przed marynowaniem wiążemy nicią do pieczenia mięsa.
    W misce mieszamy ze sobą olej i przyprawy. Mięso zanurzamy w marynacie. Owijamy całość folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
    Następnie wyjmujemy schab z marynaty i obsmażamy go minutę z każdej strony na patelni (na dwóch łyżkach oleju). Gotowy schab przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy marynatę, obrane i pokrojone w piórka cebule i plasterki czosnku. Zawiązujemy końce rękawa. Zachowujemy wolną przestrzeń wewnątrz rękawa (nie zawijamy szczelnie mięsa). Wykałaczką robimy kilka otworów w worku. Schab układamy w foremce do pieczenia.
    Mięso umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C (grzanie góra/dół, środkowa półka piekarnika) i pieczemy je 90 minut.
  • schab 2. Po upieczeniu odstawiamy schab do przestudzenia. Kroimy go dopiero, gdy nieco odpocznie, aby był soczysty.

Porady

Do pieczenia wybieramy równy kawałek schabu. Warto go związać nicią, aby zachował swój ładny kształt .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Cebula Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować